RECENZIA Alexandra Adornettová: Záblesk (Záblesk #1)

Monday, May 21, 2012

Veľa kníh s anjelskou tematikou som síce nečítala (a kto čítal článok u  Luu, ten vie, že výber vlastne ani nie je taký veľký, ako by sa mohlo zdať), no i to mi stačilo na to, aby som si o nich vedela vytvoriť aspoň akú-takú mienku, a poviem vám, nie vždy sa chce spisovateľom držať všeobecnej mienky o anjeloch. A tak sa stalo, že okrídlené tvory sa v teenegerskej literatúre pokrivili a zdeformovali tak, že by sme ich pravú podobu identifikovali len ťažko.
Alexandra Adornetto sa však od týchto príbehov odlišuje hneď v niekoľkých veciach. Záblesk začína (relatívne) nekonvenčne už od prvej stránky, na ktorej sa vo fiktívnom mestečku Venus Cove zjavujú traja anjeli, poverení úlohou rozširovať vieru a dobro na tomto pomerne drobnom poli pôsobnosti. Dvaja z nich sú už takpovediac veteráni - archanjel Gabriel a serafínka Ivy. Misia však bola nariadená i sedemnásťročnej Bethany (v anjelskom ponímaní času sotva batoľa,  no na YA knihu je jej vek viac než vhodný), ktorej puto k ľuďom je silnejšie, než je obvyklé a pre jej súkmeňovcov i pochopiteľné. A kým prví dvaja spomínaní majú na zreteli jedine svoj cieľ - prinavrátiť obyvateľom mestečka do srdca dobro a starosť o blížnych -, Bethany po rozume behá len zdanlivo nedosiahnuteľný spolužiak Xavier Woods s tragickou minulosťou (táto veta vyznela horšie a viac klišé, než to v skutočnosti je).
Z príbehu nám teda odpadáva nebezpečné pátranie, aké tajomstvo v skutočnosti ten krásny chlapec  od vedľa skrýva. V Záblesku objektom hrdinkinho záujmu nie je ani vlkolak, ani upír, ani padlý anjel, ani Superman, ale obyčajný človek - bremeno nadprirodzenej bytosti nesie na pleciach ona sama. A čo je ešte prekvapivejšie je to, že anjeli, ako sú v Záblesku opisovaní, majú k padlým naozaj veľmi ďaleko (hoci...). Ich úlohou je rozširovať lásku a vieru a sláviť svojim životom Boha... ich život je priamo viazaný s kresťanstvom a konzervatívnymi hodnotami, skloňovanými pomerne často, teda presne tak, ako sme si mysleli, kým sme nezačali čítať literatúru pre mladých dospelých.
Presne toto hodnotím ako najlepšiu vec na Záblesku, všetky tie priame prepojenia s Bibliou, nebom, peklom, kostolmi a podobne. Hlavne menovanie členov rady bolo pre mňa ako balzam na dušu. Vravela som si, toto tu chýbalo! V anjelskej knižnej sfére je paradoxne práve tento aspekt vánkom čerstvého vzduchu. Možno práve preto som už po pár stranách vedela, či aspoň tušila, že Záblesk bude mojou najobľúbenejšiou anjelskou knihou/sériou. Nie je síce dokonalý a niekto by mohol povedať, že i nudný, nakoľko si viem predstaviť, že pre niekoho môže byť príbeh vo viacerých častiach nezaujímavý, no ja som ho tak nevnímala. Zhltla som ho za pár hodín, čítanie som si užila a teraz nemôžem povedať nič iné, než že kniha sa mi zdala roztomilá. To je presne to slovo, ktoré Záblesk vystihuje, ako lásku či stredoškolský život, ktorý je nám predostieraný očami niekoho, kto o niečom takom nikdy nechyroval, nadšeným z každej maličkosti.
Najväčšiu zásluhu na tejto roztomilosti má zrejme fakt, že príbeh nám rozpráva Bethany, v nebi sprevádzajúca na druhý svet duše detí, fascinovaná láskou a potajomky sa túžiaca zaľúbiť už pred tým, než prišla do Venus Cove, no zároveň si uvedomujúca, že je pre ňu prvoradejšie plniť si svoje poslanie. A skutočne sa chvíľu snaží, no - má predsa sedemnásť, a keď spozná Xaviera (milujem to meno. Nie je dokonalé?), rýchlo všetky pravidlá, ktoré jej boli vštepované, zahodí za hlavu.
A láska Xaviera a Bethany bola presne taká, aká sa dá očakávať od knihy onoho žánru... sladká, okázalá, v istom zmysle staromódna a atypická. Z každej stránky priam kričalo, že to nie je kniha pre cynikov, hľadajúcich verný obraz reality, ktorá dokáže uštedriť tvrdé podpásovky (hoci, neviem si predstaviť, že by niekto taký vôbec čítal knihu o anjeloch), no že na druhú stranu poteší tých, ktorí buď naivné romance vyhľadávajú, alebo nimi z času na čas neohrdnú. Ak patríte k tej druhej skupine, tak vám Záblesk vrelo odporúčam. Je to taká kniha, pri ktorej nemusíte rozmýšľať, len sa prihlúplo usmievať a potláčať citoslovec jéééj. Navyše sa pri čítaní nemusíte obávať srdcovej príhody, pretože dej je, až na výnimky, skôr predvídateľne ospalý a idylický, než akčný a plný náhlych zvratov. To nie je výčitka - vlastne som s tým celkom spokojná.
V podstate sa celá kniha držala v jednej rovine a na konci sa nie neobvykle nakumulovalo trochu viac akcie a pochmúrnosti. Čo by to predsa bolo za knihu presiaknutú dobrom a láskou, ak by sa v nej neobjavila i trocha temnoty, proti ktorej treba bojovať? Síce bola v porovnaní s ostatným rozvedená len málo a pre mňa nedostatočne, čo ma mierne sklamalo, i tak ostáva ostáva Záblesk jednou z najmilších kníh, aké som za poslednú dobu čítala a hoci si myslím, že by pokračovanie už ani nepotreboval, napriek tomu sa teším na to, čo si Alexandra Adornetto (spomínala som, že v čase vydania mala len osemnásť rokov? Onedlho začnú vydávať knihy batoľatá, raz príde na moje slová a potom uvidíte!) vymyslela na zvyšné dve knihy trilógie - tretia časť Heaven vychádza v origináli v auguste tohto roku a druhé pokračovanie, so slovenským titulom Záhrobie, je aktuálne čerstvou novinkou vydavateľstva Ikar.
Hodnotenie:

Comments

3 Comments

RSS
  1. Mňa Zábleska ni veľmi nezaujal. Presne ako si povedala ich láska bola ža príliš sladká (pre mňa). No napriek tomu celkom zaujímavý dej. Plusom bolo aj to, že nevznikol milostný trojuholník ako je teraz v móde :-)

    ReplyDelete
  2. Je to asi divné, ale mňa kniha zaujala iba vďaka Molly a Gabrielovi. Dej je fajn, ale vo vačšine som dokonca popreskakovala stranky.

    ReplyDelete
  3. dievča hovoriš mi z duše :) dalo sa ale nič svetabojne .....

    ReplyDelete

once upon a time

ich meno je Norah a Coccinelle
ich revírom sú YA knihy
zabudla som, ako to ide ďalej

Categories

Archives