RECENZIA Gabriella Poole: Spolok vyvolených (Akadémia Temna #1)

Saturday, May 5, 2012

Darkova akadémia nie je obyčajná škola. Cassie Bellová je sirota, no práve jej sa podarilo získať štipendium na tejto elitnej škole. Aké zlovestné tajomstvá ukrývajú bohatí a krásni Vyvolení, spolok študentov, ktorí fakticky riadia školu? Kto je tajomný cudzinec, ktorý sa v noci potuluje po chodbách? A čo sa skutočne stalo pred rokom, keď tu za záhadných okolností zomrela študentka? Vedieť málo je nebezpečné, no vedieť príliš môže zabiť.

Tak neskutočne milujem tie malé paperbackové fragmentovské knižky s krásnymi obálkami! Radosť ich držať v ruke, a ešte väčšia čítať ich. Ak v sebe skrývajú i pútavý príbeh, je to priam dokonalá kombinácia.
No popravde som po prečítaní tej anotácie tak optimistická nebola. Nie je to síce do neba volajúce klišé, no originalitou to tiež nezaváňa. Tak som sa do čítania pustila s očakávaním podpriemernej, možno mierne priemernej knihy... nuž, bola som dosť prekvapená. Polovicu knihy som strávila tým, že som sa pokúšala nájsť nejaké chyby, ktoré by ma v mojom predsudku utvrdila, no Gabriella Poole mala iný plán a prvý diel jej Darkovej akadémie ma chytil viac, než by som čakala!
Darkova akadémia vzbudzuje dojem prepychovej školy, za štúdium na ktorej si musíte skutočne veľa zacvakať. Nachádza sa v srdci Paríža, po stenách sú povešané originály umeleckých diel... pre Cassie s jej minulosťou je priam sen dostať sa na školu, ako je táto. Človek by preto očakával, že bude ako štipendistka veľa študovať, no ona chce hneď pri prvej príležitosti vyriešiť všetky, i tie najmenšie tajomstvá, ktoré svojim pozorným zrakom spozoruje. Rozumiem, že čitateľ chce odpovede, ale Cassie bola niekedy až príliš horlivá.
V istom zmysle to však svoj efekt malo - keďže Cassie stále niekde sliedila a pátrala, v podstate ste ani nemali šancu sa nudiť. Jedna z výhod tejto knihy - číta sa ako sama. Dej ani postavy nie sú veľmi zložité, no jednoduché a milé, rýchlo vás zaujmú a vzbudia vo vás záujem, možno dokonca starosť o ich osud, ktorá nestihne opadnúť, kým knihu nedočítate, keďže sa plynie až prekvapivo dynamicky, a rovnako nezaostáva ani paranormálny faktor, ktorý svoje chápadlá naplno rozvinie až v druhej časti knihy. Ak už podľa ničoho iného, minimálne podľa tých červených očí na obálke však môžete tušiť, že v knihe sa bude odohrávať niečo nekalé.
A kniha by nebola knihou, keby sa v nej nevyskytoval nejaký sexi svalnatý mužský hrdina, usilujúci sa získať si priazeň hlavnej hrdinky. A nech nie je nuda, pridajme rovno aj druhého, pre zmenu umučeného a vetrom osudu ošľahaného, ktoré má svoje tajuplné dôvody, prečo s Cassie byť nemôže. Ako čerešničku na torte si to doplňme o poriadnu dávku mierne desivej schizofrénie, a Akadémia temna je na svete!
Nech už to znie akokoľvek, mne sa tá kniha páčila. Užila som si odhaľovanie klbka záhad, v ktorom je Darkova akadémia zahalená, čakala som na ďalšie nové zistenia a síce som na zadok od autorkiných výmyslov nepadla (hoci... viem si predstaviť i takú reakciu), nezostala som ani nepríjemne prekvapená. Možno by som síce bola radšej, keby sa viac držala toho "skutočného sveta" a do nadprirodzena nezachádzala, no to je každého osobná vec a nemyslím, že by mi to radosť z čítania akokoľvek pokazilo. Spolkom vyvolených začala Gabriella Poole lepšiu a nákazlivejšiu sériu, než by som od nej na prvý pohľad bola čakala, a myslím si, že žiadneho fanúšika tejto literatúry nesklame a nájde si veľa nadšených priaznivcov i na slovenskom trhu.
Hodnotenie:

Comments

2 Comments

RSS
  1. Úžasne napísané.^^ Každopádne som zmätená, asi by som si tú knihu mala sama prečítať, názory sa totiž dosť rozchádzajú.:D

    ReplyDelete
  2. super kniha stojí za prečítanie .. :) mne osobne sa veľmi páči prečítala som ju za jeden deň pretože sa mi veľmi páčila a nevedela som sa od nej odtrhnúť už idem čítať dvojku a v roku 2013 by mala byť trojka už sa teším .. :D

    ReplyDelete

once upon a time

ich meno je Norah a Coccinelle
ich revírom sú YA knihy
zabudla som, ako to ide ďalej

Categories

Archives