RECENZIA Kirsten Hubbard: Wanderlove

Saturday, October 27, 2012

Každý má v živote svoje ťažké obdobia a osemnásťročná Bria Sandoval si práve prechádza tým svojim. Cez leto pred nástupom na vysokú školu sa preto prihlási na zájazd po strednej Amerike.  Jej plány o lete plnom obdivovania mayských ruín, nezávislosti a nezáväzných známostí sú však veľmi rýchlo zmarené, keď sa ocitne v skupine nezaujatých štyridsiatnikov a vo dvojici s vášnivou zberateľkou korálok. A tak keď ju náhoda dá dokopy so súrodeneckou dvojicou Rowana a Starling, spraví niečo, čím prekvapí samu seba - dá košom zájazdovej skupine a vydá sa preskúmať strednú Ameriku s ruksakom na chrbte.

Čo je na Wanderlove najočarujúcejšie, je prostredie, do ktorého je kniha zasadená. Pozadie knižných príbehov má tendenciu po čase zachádzať do stereotypov - dystopická ponurosť, fantastická dávka temnoty... určite by ste sami vedeli vymenovať ďalšie. Wanderlove sa vyhýba všetkým z týchto šablóniek tým, že je zasadená do prostredia neustále sa meniaceho, exotickejšieho, pre väčšinu čitateľov neznámeho. A v tomto prípade nejde len o výmysly nejakej za počítačom sediacej spisovateľky, ktorá si informácie o tomto kúte sveta tak nanajvýš vygúglila (i to je pre pár amerických indivíduí prílišná námaha) - to, o čom Kristen Hubbard píše, skutočne zažila. Sama strávila niekoľko rokov na cestách po celom svete a pri písaní vychádzala z vlastnej skúsenosti - čo je na knihe poznať. Pre zanietených cestovateľov (hoci len pasívnych!) je preto Wanderlove niečo ako povinná literatúra.

A táto kniha by rozhodne mala patriť i do kapsičky každého, kto sa považuje za nadšenca umenia v akejkoľvek forme, pretože kedykoľvek na Wanderlove myslím, jeden atribút, ktorým ju môžem charakterizovať, mi napadá pred všetkými ostatnými - umelecká, a hoci je moja slovná zásoba pomerne široká, nemyslím, že by som ju dokázala opísať lepšie. Bria je umelec a kedysi milovala kresliť, dokonca bola prijatá na prestížnu umeleckú školu. Napriek tomu, že na začiatku svojich prázdnin sa sťažka vie prinútiť, aby do ruky vôbec vzala ceruzku, kniha je obohatená o ilustrácie, ktorých autorkou je taktiež Kristen. A hoci sa Bria v podstate neustále presúva z miesta na miesto, ak hľadáte v knihe dynamiku, toto nie je nič pre vás. Dej sa odvíja skôr pomaly a je pretkávaný niekedy až nečakane hlbokými myšlienkami, nad ktorými som sa minimálne ja nezriedka pozastavila. Celkovo je Wanderlove skôr o myšlienkach než o akcii, čo môže síce niekto považovať za mínusový bod, no ja som to uvítala s otvorenou náručou. Raz za čas hádam každý uprednostní niečo hĺbavejšie (no v tomto prípade prudko čitateľné, nemýliť si s hĺbavosťou povinného čítania!) pred plochými akčnými scénami.

Hodnotenie: ★★

Comments

One Comment

RSS
  1. zaujímavé, na túto knihu som čítala 1 veľmi negatívnu recenziu...
    tak asi na nej predsa len niečo bude, keď vravíš 8)
    obálku má určite krásnu 8)

    ReplyDelete

once upon a time

ich meno je Norah a Coccinelle
ich revírom sú YA knihy
zabudla som, ako to ide ďalej

Categories

Archives