RECENZIA Cecily von Ziegesar: Tak sa mi to páči (Gossip Girl #5)

Monday, April 23, 2012

Vitajte v New York City Upper East Side, kde sú týždenné prázdniny synonymom divokých večierkov, nových známostí a odhalení istých vskutku neslýchaných tajomstiev. Sú tu jarné prázdniny a S a B sú už zbalené na cestu do Sun Valley, aby sa okrem svahov poriadne vyšantili aj vo vírivke. Tí menej šťastní, ktorí musia zostať v New Yorku, môžu len ticho závidieť. A späť na svahy: keď máte taký veľký dom, kto by dokázal usledovať všetko, čo sa deje s N a kto kde spí? Takže vytiahnite svoje kašmírom podšívané čižmičky a stretneme sa pri kozube.

Písať recenziu na knihu zo série, ako je Gossip Girl, je problematické. Pretože, ak by som túto (jedinú, ktorú som čítala), mala charakterizovať jedným slovom, povedala by som, že je to hnoj. A to je ten problém. Mám totiž pocit, že presne taká tá kniha byť . Je plná strelených tínedžerských vzťahov, malicherných potýčok, bujarých žúrok, návykových látok a podobne. A vlastne, zabudla som ešte na niečo, to, čo dodáva celej Gossip Girl tú správnu atmosféru, ktorá si získala milióny čitateľov po celom svete - peniaze, luxus a vychytené módne značky. Cecily von Ziegesar naozaj len zriedka zabudla spomenúť, akej značky je ten krémovobiely svetrík, ktorý má práve Blair na sebe, či kde si Serena kúpila tie rozkošné fialové sandálky.

Po knihe som siahla v podstate len preto, pretože pozerám seriál a musím uznať, že minimálne čo sa týka charakterov, bola som prekvapená... ani nie pozitívne, ani nie negatívne. Sama neviem, ako. Treba však povedať, že v knihe majú väčšiu hĺbku - kým seriálová Serena je taká nijaká, tú knižnú by ste vedeli opísať aspoň piatimi slovami. Najväčší šok pre mňa nastal v postave Chucka. Chuck, nevyspytateľný a sukničkách, no neskôr už neskrývajúc svoju nehynúcu lásku k Blair (znie to pateticky, však? Ale každý má svoju guilty pleasure), je gay?! Chvíľu mi trvalo, kým som ten fakt strávila. A ani potom som ho tak celkom nestrávila.

Dej sa kĺzal pomerne rýchlo, striedali sa scény zo Sun Valley s newyorským prostredím a článkami Gossip Girl, a ja som čítala a čítala, rozmýšľajúc, či tie výstupy postáv, ktoré boli z môjho pohľadu len zapĺňaním stránok, už akože majú byť dej, alebo dôjde aj na niečo vážnejšie, k čomu by to všetko smerovalo... nuž, na poslednej strane som sa dozvedela, že nie, to mal byť dej a mne sa ho nedopatrením podarilo prepásnuť.

Ako som vravela, knihu som si prečítala vlastne len kvôli tomu, že si sporadicky pozriem seriál. Nie je to moja šálka čaju. Počas čítania som doslova cítila, ako mi mozgové bunky unikajú z mozgovej kôry a vyparujú sa kamsi do neznáma, až som niekde v polovici knihy zúfalo otvorila zbierku matematických hlavolamov a skúšala som si niečo vypočítať... zahanbene priznávam, že po neúspešných pokusoch s magickými štvorcami som sa dostala k pyramídam - podľa slov autora, "na precvičenie sčítavania pre žiakov nižších tried základných škôl". Našťastie som to svojmu egu vynahradila tým, že som vypočítala pár logických úloh, no tá rana na mojej duši zostane navždy.

No napriek všetkému to nebola úplne zlá kniha a dokonca si viem predstaviť, že by som ju i niekomu odporučila. Cecily von Ziegesar (to meno!) má štýl, ktorý je čítavý, upúta vás, chcete vedieť, čo sa stane ďalej. Teda - ak vás zaujímajú vrtochy rozmaznaných deciek z Upper East Side. Ale ak sa skutočne začítate, ani si neuvedomíte ako, a trochu vás to i zaujímať začne. Myslím, že nikto, kto siahne po Gossip Girl, do toho nejde s nádejou, že si prečíta niečo hodné Nobelovej ceny. No na druhú stranu, má to všetky kvality oddychového čítania, preto si myslím, že je už na čitateľovi samotnom rozhodnúť sa, či chce čítať niečo ľahké alebo náročnejšie. Jedenfalls (v každom prípade po nemecky, v poslednej dobe sa mi neobyčajne zapáčilo využívať toto slovo všade, kde sa len dá) si myslím, že kto nezačína čítať s prehnanými, ale s realistickými očakávaniami, nebude sklamaný, a navyše sa aj celkom pobaví.

Hodnotenie: ★★★★★

Comments

2 Comments

RSS
  1. Skvelo vystihnutá recenzia. Teda, skončila som tuším pri treťom alebo štvrtom dieli tejto série a pri nejakej druhej sérii seriálu...:D Ale mala som také podobné dojmy, proste niečo šialené, v podstate na nič, no na druhej strane...
    Takže, thumbs up za recenziu.:)

    ReplyDelete
  2. Neviem, či je Historian vôbec YA. Teda, určite nie klasické. Vlastne taký neidentifikovateľný žáner, povedala by som.:D
    Jáj.:D No pre mňa tá anotácia má časti, ktoré ma zaujali.:D

    ReplyDelete

once upon a time

ich meno je Norah a Coccinelle
ich revírom sú YA knihy
zabudla som, ako to ide ďalej

Categories

Archives