RECENZIA Veronica Rossi: Pod vražednou oblohou (Pod vražednou oblohou #1)

Monday, April 30, 2012

 Anotácia: 
Mesto, v ktorom žije sedemnásťročná Aria, sa volá Blaženosť. Azda preto, lebo jeho obyvatelia sú v ňom chránení pred nebezpečenstvom striehnucim mimo jeho dômyselného obranného systému. Svet sa totiž od základu zmenil: z oblohy z času na čas šľahajú ohnivé elektrické prúdy a spália všetko, čoho sa dotknú, hrozia aj epidémie smrteľných chorôb.. Napriek tomu aj tam existuje život – v podobe „divochov“ či iných záhadných tvorov. Mešťania a tí „zvonku“ sa odjakživa nenávidia...
Osudy dvoch mladých ľudí z rozdielnych svetov Arie a Sokola sa nečakane spojili, keď dievča nespravodlivo vyhostili z mesta, aby nemohlo svedčiť proti privilegovanému konzulovmu synovi. Prežila práve vďaka Sokolovi a „menejcenným“ bytostiam z voľnej prírody. Spoločne sa vydali hľadať Ariinu nezvestnú matku. Aria postupne poznáva výnimočné schopnosti svojich spoločníkov – jeden má dokonalý sluch, iný čuch, ďalší zrak – a uvedomuje si aj vlastné dovtedy neodhalené zručnosti. Naučí sa prežiť v divočine, loviť, variť, hľadať pitnú vodu, unikať pred vlkmi a odhadovať, kedy na zem opäť udrie vražedný éter z oblohy. Láska k Sokolovi ju však postaví pred ťažké rozhodnutie – má sa pridať k divochom, alebo radšej k svojej rodine a spoločne napraviť krivdu?

Na túto knihu som sa tešila hrozne, hrozne dlho. Priam som si odškrtávala dni do jej príchodu. Po Golden Lily je to zatiaľ moja najočakávanejšia kniha v tomto roku. A zaslúžene, nesklamala ma.
Kniha je pútavá a chytí vás od prvej kapitoly. Striedanie pohľadov Sokola a Arie nie je vôbec rušivé, ba naopak, knihu to osviežuje a dodáva knihe celistvý pohľad na svet, ktorý Veronica Rossi tak bravúrne vytvorila. Teda vlastne dva svety, ak mám byť presná. Svet Arie a Sokola. Páčilo sa mi ako do seba zapadali, aké spojovacie nitky medzi ne Veronica naťahala. Napriek tomu ako sa tieto dva svety od seba odlišovali, ani jeden nebol vyslovene zlý. Ľudia z divočiny si nevedeli predstaviť život v Blaženosti a to platilo aj o obyvateľoch virtuálneho sveta. Hoci vzájomne pre seba predstavovali hrozbu, dokázali existovať vedľa seba.
Veronica si na plecia naložila naozaj veľa, no so všetkým sa popasovala naozaj bravúrne. Celá kniha bola nabitá akciou, nenašla by som tam ani jeden moment, kedy by som sa nudila. Doslova som hltala každú stránku, či už Ariin pohľad alebo Sokolov. A keď som už pri menách a celkovo názvoch ... Zo začiatku mi oslovenie „krtica“, ktorým Sokol častoval Ariu liezol na nervy, ako aj ostatné trochu nezmyselné preklady, ktoré mi nešli do hlavy, no časom som si na ne zvykla. Viac krát som sa z chuti zasmiala nad niektorými momentmi, čo sa mi nestalo už dávno pri čítaní knihy.
A potom je tu samostatná kapitola Aria – Sokol. Čo povedať k ním dvom a nejako rozumne to zhrnúť? Musím skloniť klobúk pred Veronicou, lebo z nich neurobila klasickú zaľúbenú dvojicu, kde ona sa bláznivo zamiluje a on ju bude bláznivo odmietať, lebo pre ňu nie je dosť dobrý. Toho sme sa už načítali. Páčilo sa mi ako jemne začínal ich vzťah, až prerástol do lásky a nestala sa z nej sladká romantická brečka. A čo oceňujem ešte viac je to, že nám nechala čo to z ich lásky aj do ďalších častí.
Musím povedať, že koniec je takou predprípravou na druhý diel, čo ma naozaj potešilo a navnadilo. Takže ak máte radi dystópie, rozhodne si nenechajte ujsť túto fajnovú lahôdku, ktorá, nech už ste akokoľvek náročný, určite vaše očakávania nesklame.
Pokračovania tejto pekne rozbehnutej trilógie sa dočkáme v roku 2013 (presný dátum nie je uvedený) a bude niesť názov Through the Ever Night.

Hodnotenie: ★★★★★

Trailer, ktorý som si nemohla odpustiť (tí herci!):

 

Comments

2 Comments

RSS
  1. Super recenzia a hrozne si ma na túto knihu nalákala, znie to skvele.^^

    ReplyDelete
  2. A tá dokonalá obálka, som zvedavá akú bude mať pokračovanie :D

    ReplyDelete

once upon a time

ich meno je Norah a Coccinelle
ich revírom sú YA knihy
zabudla som, ako to ide ďalej

Categories

Archives